De juiste zorgverzekering in 2019

De juiste zorgverzekering in 2019

Met de feestdagen in zicht vliegen de reclames van de zorgverzekeraars je weer om de oren. Tot 31 december mag je switchen van zorgverzekering. Wat is voor jou de beste zorgverzekering? Het is de moeite waard om dit uit te zoeken. Financieel en qua service zijn er nogal wat verschillen.

Probeer in die wirwar van verzekeraars, pakketten, vormen, wensen en eisen maar eens de juiste keuze te maken. De één vindt een vrije keuze voor een ziekenhuis belangrijk, de ander heeft meer belang bij een extra tandartspakket. In deze blog geef ik je vanuit mijn expertise als fysiotherapeut informatie over hoe het systeem in elkaar zit en wat er te kiezen valt. Ook vind je advies om tot een juiste persoonlijke keuze te komen.

Waarom verzekeren voor fysiotherapie?

Iedereen kan een blessure of een aandoening aan spieren of gewrichten krijgen die je belemmeren in het dagelijkse leven. Het is dan prettig dat een specialist zoals de fysiotherapeut je helpt je klachten te verhelpen of te verminderen.

Ruim vier miljoen Nederlanders brengen jaarlijks een bezoek aan de fysiotherapeut. De fysiotherapeut is bij uitstek degene die je helpt om beter te functioneren. Of je nou last hebt van RSI-klachten, wilt blijven sporten om fit te blijven, moet revalideren na een operatie, of zelfstandig wilt blijven leven bij een chronische aandoening.

Kosten fysiotherapie

Ondanks het belang van fysiotherapie, worden behandelingen in principe niet vergoed uit de voor iedereen verplichte basisverzekering. Alleen bij een beperkt aantal chronische aandoeningen is dat het geval. Hierbij moet je ook rekening houden met een verplicht eigen risico van €385.

De meeste mensen hebben dus een aanvullende zorgverzekering nodig om de behandeling vergoed te krijgen. Fysiotherapie is een van de meest gekozen dekkingen in het aanvullend pakket van zorgverzekeringen. In Nederland heeft circa 70% van de mensen een aanvullende verzekering met een dekking voor fysiotherapie. Bij de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Maar let goed op, want de dekking en de premies van deze aanvullende verzekeringen lopen sterk uiteen. Een pakket van 36 behandelingen is uiteraard duurder dan een pakket met 6 behandelingen. Kijk dus bij je keuze voor een zorgverzekering goed naar de diverse voorwaarden en pakketten en kies degene die het beste bij jouw situatie past.

Soorten verzekeringen

Als je kiest voor een aanvullende verzekering dan kun je kiezen voor een natura- , restitutie- of combinatiepolis. Bij een naturapolis bepaalt de zorgverzekeraar naar welke fysiotherapeut je toe mag gaan. Kies je voor een restitutiepolis dan bepaal je zelf waar je zorg afneemt. Bij de combinatiepolis is een deel natura en een deel restitutie. Deze verdeling is te vinden in de voorwaarden. Uiteraard kun je ervoor kiezen om fysiotherapie zelf te betalen als je het nodig hebt. Dan kun je zelf kiezen naar welke fysiotherapeut je toe kunt.

Checklist

Omdat er grote verschillen zijn is het raadzaam goed te kijken welke aanvullende verzekering je neemt. Met deze checklist krijg je een volledig beeld zodat je de juiste keuze kunt maken:

Zorgbehoefte

Ben je een actieve sporter dan heb je een grotere kans op blessures. Heb je vaker een fysiotherapeut nodig gehad voor spieren of gewrichten dan is dit wellicht in de toekomst ook zo.

Aantal behandelingen

Bedenk hoeveel behandelingen je waarschijnlijk nodig hebt en pas daar je keuze op aan.

Type vergoeding

Kijk goed of er gekeken wordt naar het aantal behandelingen of dat er een maximaal bedrag per jaar is. Zijn je behandelingen relatief duur, dan kan het verstandig zijn om een pakket te kiezen met een aantal behandelingen in plaats van een maximaal bedrag.

Hoogte vergoeding

Hoeveel behandelingen worden vergoed? Wat is het maximale bedrag dat vergoed wordt?
Wordt er een verklaring gevraagd; sommige verzekeraars vragen een medische of gezondheidsverklaring waarop ze je eventueel afwijzen.

Soort polis

Gaat het om een restitutie- of naturapolis?

Vergelijk de premies

Op www.zorgverzekeringswijzer.nl kun je je eisen invullen en dan de voordeligste polis vinden.

Aanbevolen polissen

Het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie heeft alle polissen voor 2019 vergeleken om te kijken welke als beste uit de bus kwamen betreft hun dekking voor fysiotherapie. Hierbij is gelet op:

  • Keuzevrijheid
  • Behandelindex
  • Niet weigeren op basis van medische selectie
  • Niet verplicht mee doen aan klanttevredenheidsonderzoek door fysiotherapeut
  • Deze polissen zijn te vinden op: www.defysiotherapeut.com

zorgverzekering