Train verstandig; meer is soms minder

Train verstandig; meer is soms minder

Trainen is goed voor je, dat staat niet ter discussie. Maar hoeveel moet je trainen voor een optimaal resultaat? Dat blijkt in de praktijk voor veel mensen lastig te bepalen. Wanneer train je verstandig?

Waar sommigen moeite hebben om überhaupt te gaan, is er ook een grote groep, die juist overdrijven in hun trainingsarbeid. Of de doelstelling nou is om beter te presteren in een sport, er beter uit te zien of gewoon omdat je je hoofd er zo lekker mee leeg maakt, de kans zit erin dat je je doel voorbij schiet en overtraind raakt. Die mensen zie ik regelmatig in mijn praktijk. Want als er sprake is van overtraining betekent dit ook een verhoogde kans op blessures en een langere hersteltijd.

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde symptomen kunnen wijzen op overtraining

Grofweg gaat het om de volgende items:

  • Minder presteren in je (kracht)training
  • Boosheid
  • Gespannenheid
  • Vermoeidheid
  • Verwardheid
  • Depressieve gevoelens

Uiteraard wil je dit voorkomen. Dus is het zaak goed te kijken naar hoe je je training opzet en constant blijft evalueren hoe het gesteld is met je prestaties. Ook is het handig om in  je trainingsschema te checken of er genoeg tijd is voor de fysiologische hersteltijden. Als je trainingen doet voor spiergroei en krachttoename betekent dit dat je voor optimaal herstel minimaal 72 uur nodig hebt. Voor minder intensievere vormen als krachtuithoudingsvermogen en duurtraining ligt dit ergens tussen de 12 en 24 uur.

Deze tijden zijn  slechts een richtlijn. Er zijn veel persoonlijke factoren zoals slaap, voeding en stress die invloed hebben op je prestatieniveau en herstel daarvan. Het is daarom belangrijk het totaalplaatje te blijven evalueren met coaches en een fysiotherapeut. Zeker als je als (top)sporter verschillende trainingsvormen op elkaar af moet stemmen voor optimaal resultaat.

De conclusie kan dan ook getrokken worden dat meer trainen in veel gevallen een slechte keus is. Belangrijker is te kijken naar de kwaliteit van de trainingen (juiste trainingsvormen met juiste parameters) en het herstel hiervan.

train

Bekijk ook hoe je sneller herstelt na blessures.