Tips voor blessurevrij hardlopen

Tips voor blessurevrij hardlopen

Hardlopen is een zeer populaire sport in Nederland. Maar helaas hebben hardlopers ook regelmatig te maken met blessures. De oorzaak is vaak overbelasting rondom enkel, knie en heup. Ik geef je een aantal tips voor blessurevrij hardlopen, blessures te voorkomen en beter te presteren tijdens het hardlopen.

1: Rustige trainingsopbouw

Start je met hardlopen of wil je in je training verder en sneller lopen? Dan is het verstandig om je lichaam rustig te laten wennen aan deze hogere belasting. Hou je aan het schema dat je eventueel van je trainer of fysiotherapeut hebt gekregen. Ook als het in het begin te makkelijk lijkt!

2: Doe een goede warming-up

Een goede warming-up kost wat extra tijd maar het is essentieel voor blessurevrije optimale prestaties. Opgewarmde spieren zijn minder blessuregevoelig en door de vergrote bloedcirculatie is er beter zuurstof- en energietransport. Een goede warming-up bestaat uit verschillende loopoefeningen en dynamische rekoefeningen.

3. Draag goede schoenen

Bedenk goed op wat voor ondergrond je wilt lopen en pas hierop je soort schoenen aan. Het is ook belangrijk dat schoenen niet te strak zitten. Laat je voor goede hardloopschoenen adviseren in een gespecialiseerde winkel.

4: Loop met de juiste techniek

Het loont om je looptechniek onder de loop te laten nemen door een professional. Een juiste techniek kan je prestaties verhogen. Door de juiste houding te trainen en te werken aan de cadans van je passen kun je een groot verschil maken.

5. Doe krachttraining

De juiste krachttraining kan een enorm verschil maken. Als je prestatiesporter bent ontkom je er niet aan in dit onderdeel te investeren, maar ook voor hobbylopers is het een must. Met krachttraining kun je gericht aan je zwakke schakels werken. Daarnaast vergroot je de belastbaarheid van spier, bot en bindweefsel. Train tevens je rompstabiliteit. Dat is goed voor je houding en het helpt blessures te voorkomen. Ook bij krachttraining is het raadzaam om te werken met een professional die een persoonlijk plan kan opstellen

Als je met deze tips aan de slag wilt en je bent werknemer of student van de WUR met sportrechten, dan kun je lessen volgen of contact opnemen met een van de volgende mensen.
Looptechniek: Tonnie Dirks (hardlooptrainer WUR en Tartletos)
Krachttraining: Tijmen van Oostenbruge (krachtrainer topsport WUR)

Voor blessurebehandeling en prestatie optimalisatie is iedereen van harte welkom bij Improve Physiotherapy in Sports Centre de Bongerd.
Lees ook de blog voor het sneller herstellen van een blessure.

tips voor blessurevrij hardlopen