Blessurevrij bij opstarten sporten

Blessurevrij bij opstarten sporten

Wat hebben we lang niet kunnen sporten op de manier die we gewend waren. Geen teamsporten, geen binnensporten, er werd veel van je creativiteit en doorzettingsvermogen gevraagd om je conditie om peil te houden. Hopelijk kunnen we de komende tijd het sporten weer oppakken als de strenge maatregelen versoepeld worden.

Maar let op, het is dan wel belangrijk om extra goed op te letten zodat je geen blessures oploopt! Je lichaam went namelijk aan wat het wel en niet doet. Als je dus een tijd lang iets anders, minder of niks doet op sportgebied betekent dit dat je spieren, pezen, botten en gewrichten zich aanpassen aan dit nieuwe niveau. Je kans op blessures is bij terugkeer dan ook groter.

Om te voorkomen dat je blessures krijgt en naar de fysiotherapeut moet, geef ik je vijf handige tips:

  1. Doe een warming-up
    Doe altijd een warming up voor je gaat sporten! Daarmee zorg je voor een verbeterde bloedsomloop en activatie van je zenuwstelsel. Dit zorgt voor een drastische daling van de kans op blessures. Zorg daarnaast ook voor een specifieke warming-up per oefening die je gaat doen. Blessures ontstaan vrijwel altijd onder snelheid. Zorg er dus voor dat je de snelheid van de oefeningen geleidelijk opbouwt. Hetzelfde geldt voor de intensiteit en weerstand.
  2. Neem genoeg rust
    Door te sporten vraag je veel van je lichaam. Het kost tijd om hiervan te herstellen. Gun jezelf die tijd. Neem na hardlopen zeker 24 uur rust. Doe je een intensieve teamsport zoals basketbal of voetbal, ook dan is een rustdag erna geen overbodige luxe. Doe je zware krachttraining dan wil je per spiergroep zelfs 48 tot 72 uur rust pakken. Neem ook binnen de training zelf rust om je lichaam op te laden voor een volgende serie of set. Hoe intensiever de inspanning, hoe meer rust je lichaam nodig heeft om je energiesysteem weer op te laden voor de volgende.
  3. Kracht en core is een must
    Wat je ook doet zorg dat er een kracht- en corecomponent in je training zit. Krachttraining is bij uitstek geschikt om je lichaam op een veilige manier belastbaar te maken en je beter te laten presteren in je sport en het dagelijks leven. Een sterke core zorgt ook voor minder kans op blessures en verbetering van je prestaties.
  4. Focus op je zwakke schakels
    Door te trainen leer je jezelf kennen en kom je je zwakke schakels tegen. Dit kan per persoon erg verschillen. Het biedt je een kans om hieraan te werken en beter te worden. Vraag je trainer of fysiotherapeut naar geschikte oefeningen om je naar een hoger level te tillen.
  5. Geniet
    Vergeet vooral ook niet te genieten van het proces! Het is af en toe pittig om de discipline op te brengen en door de zware gedeeltes te komen. Het is het echter allemaal waard! Je conditie verbetert, het vormt je lichaam, verhoogt de stofwisseling, verhoogt de kracht en weerstand, er komen lekkere stofjes vrij en het brengt je sociale contacten. Genieten met een hoofdletter G dus!